641268
var med och plockade skräp. Se vilka de är »

Välkommen till Skräpplockardagarna - barnens stora kampanj mot nedskräpning

Anmälan till Skräpplockardagarna 2020 är stängd. Tack alla skräpplockare som varit med i år!

Om Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner.

När barn och unga plockar skräp skapas medvetenhet kring nedskräpning, vilket vi vet leder till ändrade attityder och beteenden. Vi vet också att de flesta pedagoger vill arbeta mer med frågor om hållbar utveckling i undervisningen. Därför har vi skapat ett läromedel om nedskräpning som ger eleverna mer kunskap i ämnet och följer läroplanen.

Med Skräpplockardagarna stärker vi känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Genom att vara med i kampanjen har skolan, förskolan eller ungdomsföreningen en stor möjlighet att väcka barnens engagemang för nedskräpning och hållbar utveckling. Dessutom får barnen vara ute i friska luften.

Håll Sverige Rent skickar skräpplockarpåsar till alla anmälda förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och och ungdomsföreningar som anmäler sig senast den 15 maj. Både påsar och läromedel är gratis. 

Tre nyheter 2020

  • Vi byter namn från Vi Håller Rent till Skräpplockardagarna, men innehållet förblir detsamma.
  • Vi har utökat och vidareutvecklat vårt pedagogiska material Skräplabbet. 
  • Påsar kommer inte längre skickas via kommunen. Istället skickas materialet direkt till deltagande skolor, förskolor och ungdomsföreningar. Från beställning till leverans tar det 3-10 dagar.

Vanliga frågor

Få svar på vanliga frågor och ställ dina egna i vårt frågeforum.

Kontakt