Nyheter

Tillsammans håller vi naturen ren i sommar!

2020-06-15 |

Corona-pandemin har gjort att ovanligt många människor är ute i skog och mark och många planerar nu även att tillbringa sin sommarsemester hemma i Sverige. Med det ökade trycket på naturen behövs också extra insatser för att hålla den ren. Därför uppmanar nu Håll Sverige Rent alla naturbesökare att ta del av serien ”tips för en skräpfri upplevelse”.

Läs mer

Håll Sverige Rents Skräprapport 2020: Vi bokstavligen bränner pengar

2020-06-01 |

- Vi bokstavligen bränner pengar. Utan ett värde blir skräpet värdelöst, men för en framtida hållbar ekonomi är skräpet en stor tillgång, säger Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz. 

Kommunerna lägger miljardbelopp på att städa bort skräp. Material värt hundratals miljarder sköljs ut i havet varje år. Saker som borde gå att återvinna hamnar istället i naturen eller eldas upp.

- Ska vi skapa en fungerande cirkulär ekonomi, behöver vi hindra läckaget av skräp och hitta sätt att öka återanvändning och återvinning, säger Johanna Ragnartz. 

Läs mer

Skatt på plastbärkassar - ett sätt att minska nedskräpningen

2020-05-05 |

EU har beslutat att konsumtionen av plastbärkassar måste minska, för att lösa problemet med plast i hav och natur. Direktivet (lagen) innebär att EU:s medlemsländer bundit sig till ett mål om en förbrukning på maximalt 40 plastbärkassar per person och år till slutet av 2025. Idag förbrukar vi i Sverige omkring 100 plastbärkassar per person och år.

Läs mer

Kusträddarutmaning i appen GONNA!

2020-04-28 |

Just nu pågår Kusträddarna, där vi tillsammans hindrar skräp från att nå havet – en påse i taget. Den här veckan kan du dessutom kombinera din skräpplockning med en utmaning i appen GONNA!

I GONNA! får användarna varje vecka en utmaning för att ta små steg för att skapa en bättre värld. Utmaningarna skapas i samarbete med ideella organisationer, och denna vecka kommer utmaningen från Håll Sverige Rent. För att delta ska du helt enkelt plocka skräp vid ett hav, en sjö eller annat vatten nära dig.

Läs mer

Årets unga reporter vann så det small om det

2020-04-24 |

Ett välskrivet reportage om fyrverkerier blev årets vinnare i Håll Sverige Rents tävling Unga Reportrar. Lina Tuving från Nacka kammade hem segern med en text som beskriver ett miljöproblemen som hittills fått alldeles för lite uppmärksamhet.

– Många fina bidrag kom in till tävlingen i år, och det vinnande bidraget var mycket proffsigt. Det finns utan tvekan ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor hos unga människor, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Läs mer

Håll Sverige Rent får uppdraget att mäta nedskräpningen i Sverige

2020-04-23 |

2019 beslutade regeringen om en nationell skräpmätning, för att få underlag till genomförande av EU:s engångsplastdirektiv. Nu är det klart att Håll Sverige Rent får uppdraget att genomföra mätningen.

- För första gången någonsin kommer vi kunna säga hur nedskräpningssituationen ser ut i Sverige som helhet. Det är otroligt positivt. Mätningen kommer ge oss helt nya möjligheter att motarbeta problemet med nedskräpning, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Läs mer

Håll Sverige Rent – justeringar i våra skräpplockarprojekt med anledning av Coronaviruset

2020-04-02 |

Varje vår, från februari till maj, anordnar Håll Sverige Rent Sveriges största aktion mot nedskräpning, Skräpplockardagarna, där förskolebarn, skolelever och föreningar ger sig ut i sitt närområde för att rädda djur och natur från skräpet. Till årets Skräpplockardagar har över 600 000 deltagare över hela landet anmält sig till kampanjen.

Läs mer

Över en halv miljon redan anmälda till årets Skräpplockardagar

2020-03-10 |

Intresset är stort för att delta i Skräpplockardagarna, barnens stora kampanj mot nedskräpning. Mer än en halv miljon - de flesta barn i förskola och skola - är redan anmälda till Sveriges största aktion mot nedskräpning. För de förskolor, skolor och ungdomsföreningar som vill ha gratis material från Håll Sverige Rent är 15 maj sista dag att anmäla sig.

- Redan nu ser vi att intresset är betydligt större än förra året och vi är glada över det stora miljöengagemanget. Här går barn och unga före och visar att alla kan göra skillnad, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Läs mer

Panetoz spelar för årets bästa skräpplockarkommun

2020-03-05 |

Foto: Johan Gustafsson

Snart är det dags för Skräpplockardagarna - barnens stora kampanj mot nedskräpning. Redan nu har över 200 kommuner och nästan en halv miljon deltagare anmält sig. Den kommun som gör bäst ifrån sig vinner en konsert med hiphop- och highlife-bandet Panetoz. Det kommer bli folkfest!

- Det är jätteviktigt för oss att ta ansvar för vår planet och hoppas att så många som möjligt joinar oss tillsammans med Håll Sverige Rent, hälsar Panetoz.

Läs mer

Nytt samarbete rensar haven från 100 000 ton plast

2020-02-21 |

Hand in Hand och Håll Sverige Rent har fått 22,9 miljoner från Svenska Postkodlotteriet för att genomföra projektet Waves of Change. Projektet ska skapa 4000 småföretag som förbättrar försörjningsmöjligheter för utsatta människor i Indien och Kenya. Samtidigt som 100 000 ton plast rensas från illegala soptippar, stränder och kustområden.

Läs mer

Sidor

Kontakt