Höj rösten för en hållbar värld

Årets vinnare är utsedda!

Stort grattis till Eleonora Nygaard och Astrid Perrett på Hasslarödskolan i Osby som blev totalvinnare i högstadiet med bidraget A thousand years och Ester Pagrotsky, Torun Åberg, Ivar Rydgren och Amit Biswas på Värmdö gymnasium som blev totalvinnare i gymnasiet med bidraget Sanningen om elsparkscyklar.

Förutom totalvinnare har juryn också utsett en vinnare per kategori i både högstadiet och gymnasiet. Samtliga vinnare hittar du här »

Om Unga Reportrar

Unga Reportrar är en årlig journalistiktävling inom miljö och hållbarhet.

Här får skolklasser i årskurs 6–9 och gymnasiet chansen att lyfta viktiga frågor och visa nya perspektiv. I en tid då vår demokrati riskerar att urholkas av fake news, får de utveckla förmågan att arbeta källkritiskt, lösningsorienterat och nyanserat.

Genom Unga Reportrar tar eleverna reporterns roll och får själva uppleva hur bra journalistik kan förändra världen – ett ord, en bild, och en filmruta i taget.

Det är helt kostnadsfritt att vara med i Unga Reportrar. Och det är naturligtvis förankrat i både Lgr 11 och Gy2011.

Vinn 10 000 kr till klassen

Första pris i tävlingen är 10 000 kr till klassen för två vinnare - en i åk 6-9 och en i gymnasiet. Vinnarna får dessutom möjlighet att tävla internationellt i Young Reporters for the Environment.

Sista dag för att delta i årets Unga Reportrar var 1 mars 2021.

Stöd och verktyg för både lärare och elever

Det går att arbeta med Unga Reportrar inom ett enskilt skolämne, ämnesövergripande eller som en schemabrytande aktivitet. Ni kan starta arbetet på en gång - här finns planeringsunderlag för dig som är lärare och elevmaterial!

Unga Reportrar är en del av internationella Young Reporters for the Environment, ett initiativ från Foundation for Environmental Education (FEE) som är världens största utbildningsorganisation inom miljöfrågor.

Tidigare reportage

Kika på några av de reportage, filmer och fotografier som unga reportrar har gjort runt om i Sverige.

Tips från proffsen

Se våra korta filmer där Bianca Kronlöf, Pär Holmgren, Frida Svensson och Linus Meyer ger tips och inspiration till alla unga reportrar.