Material för förskola

Här hittar du pedagogiskt material för förskolan och åk F-3 som är fritt att ladda ned och använda. Allt material är producerat av oss på Håll Sverige Rent och handlar om nedskräpning på ett eller annat sätt. Du hittar både sagor, spel och lärarhandledningar som ni kan använda i olika sammanhang.

Besök Skräplabbet

Skräplabbet är ett roligt kunskapslabb om nedskräpning. Här får ni lära er allt om skräpets konsekvenser för naturen och havet, men också om hur skräpet kan förvandlas till något bra.

Spela spel om skräp

Först till papperskorgen vinner, men det gäller att ha turen på sin sida – och lite skicklighet förstås.

Prata om skräpet

Använd våra samtalsbilder som utgångspunkt för att prata om skräp. Var kommer det ifrån och varför är det dåligt?

Läs en saga om skräpet

Läs en saga om skräpet. Barnen får reflektera och fundera på hur vi kan göra det bättre!

Lilla Skräprapporten

Lilla Skräprapporten är speciellt framtagen för barn. I den kan man läsa om skräpet som finns i städer, naturen och i havet, var det kommer ifrån och vad det skapar för problem.

Utforska allemansrätten!

Testa vad ni kan om allemansrätten i vår frågesport och ladda ner affischer och diplom.

Affischer med fraktioner

Hur ska skräpet sorteras? Lär er mer om återvinning och få hjälp sortera skräpet rätt med hjälp av dessa affischer.

Så gör ni förskolan kemikaliesmart

Arbeta med olika uppdrag tillsammans i personalgruppen. Till varje uppdrag finns ett aktivitetskort med en rolig aktivitet som ni kan göra med barnen.

Lekar och övningar

Muminfamiljen med vänner visar lekar och värderingsövningar med tema skräp och återvinning.

Spela memory!

Skriv ut vårt memoryspel och använd det och vår lärarhandledning för att lära mer om nedskräpningsproblematiken och om återvinning.